Літнє оздоровлення

Шановні батьки!

Розпочалося літо і наше з вами спільне завдання – оздоровити дитину.

Надаємо вам деякі рекомендації щодо літнього оздоровлення.

Вітаміни – обовязково і обережно!

    Свіжі овочі, фрукти і ягоди головне джерело вітамінів, мінеральних речовин, мікроелементів (заліза, марганцю, міді, кобальту), органічних кислот, ферментів та фітонцидів. Ці біологічно активні речовини нормалізують перебіг обмінних процесів у організмі, поліпшують травлення, підвищують опірність хворобам. Отже, збагачуючи влітку раціон дитини, ми змінюємо її здоров’я. В той же час цей період зобов’язує нас до особливої пильності щодо профілактики шлунково-кишкових захворювань, адже нехтування правилами особистої гігієни можуть їх спричинити. Спільне для кишкових  інфекцій у тому, що основним місцем перебування хвороботворного початку і розвитку хвороби є кишечник людини (тварини). Це визначає і загальний механізм передачі інфекцій – фекально-оральний, при якому збудник з кишечника хворого чи носія інфекції потрапляє у зовнішнє середовище, а потім з їжею, водою, просто з брудних рук – у шлунково-кишковий тракт здорової людини. Таким же чином відбувається зараження глистами.

    Тож якою б високою не була спокуса, не можна дозволяти дитині з’їсти ягідку з кущика або яблучко з дерева. Всі овочі, ягоди, фрукти, зелень, які ми даємо дітям до столу, мають бути ретельно промиті у проточній воді. Також пильно слід стежте за чистотою рук малюка, особливо після гри з піском, водою та  предметами, забрудненими землею.

Літо – час сімейних відпусток

    Всі батьки саме в цей період прагнуть оздоровити свою дитину. Сонце, повітря і вода – ефективні засоби, але використовувати їх слід уміло і суворо дозовано, не забуваючи про основні вимоги загартовуючих процедур: систематичність, послідовність, регулярність, врахування стану здоров’я, емоцій дитини.

    Сонячні ванни для малюка рекомендується організовувати не під прямими, а під розсіяними променями. Найкраще – поблизу водойми у тихому, захищеному від вітру місці. Найсприятливіший час – з 9.00 до 11.00 та з 16.00 до 18.00. Спочатку дитина може перебувати на сонці не більше 5 хвилин. Кожного наступного дня тривалість процедури збільшується на одну хвилину і поступово доводиться до 10-15 хвилин одномоментного перебування на сонці (сумарний час протягом дня – 40-50 хвилин).

    Голівка малюка обов’язково має бути захищена від прямої дії променів.

    Після перебування на сонці дитину обов’язково слід відвести у затінок, а потім скупати або облити водою і витерти насухо.

    Купання і плавання у відкритій водоймі – дійова загартовуюча процедура, а також ефективний спосіб профілактики сколіозу та ожиріння. Розпочинати купання слід у невітряні дні при температурі повітря +25+26 С0 і води не нижче + 23 С0.  Найсприятливіший час для купання – від 10.00 до 12.00. Слід пам’ятати, що купатися натщесерце шкідливо, як і раніше, ніж за 1-1,5 години після їди.

    Тривалість першого купання для малюків від 2 до 5 років обмежується 2-3 короткочасними занурюваннями. Згодом час перебування у воді збільшується до 2-3 хв., а коли малюк звикне до процедури – до 5-6 хвилин. Для дітей 5-6 років максимальний час перебування у воді  – 8-10 хвилин. Батьки повинні простежити, щоб малюк не заходив до води з розжареним або охолодженим тілом. Якщо під час купання у дитини з’явились ознаки переохолодження (блідість обличчя, посинілі губи, озноб, «гусяча шкіра»),  її треба негайно вивести із води, розтерти рушником і дати зігрітися на сонці або в затінку. 

    Про те, наскільки ефективне організовано вами оздоровлення, свідчитимуть динаміка антропометричних змін (вага, зріст, спірометрія) стан здоров’я та просто бадьорий, веселий настрій вашої дитини.

Одяг дитини влітку

    Одяг дитини влітку повинен бути легким, зручним, з натуральних тканин, обов’язково головний убор – панамка, косинка, шляпка,  картузик, бейсболка, бандана.

Безпека дітей влітку

Найпоширенішими факторами ризику безпеки життєдіяльності дітей влітку є:

  • травми;
  • дорожньо-транспортні пригоди;
  • небезпека на водоймі;
  • теплові і сонячні удари;
  • отруєння грибами і рослинами;
  • укуси комах і тварин.

    Щоб не допустити лиха, батькам необхідно постійно тримати дитину в полі зору, особливо біля водойми, дороги або в лісі. Треба проводити профілактичні мікро бесіди з дітьми про правила  дорожнього руху, навчити розрізняти отруйні гриби і рослини, вчити поведінці на водоймі, в незнайомих місцях та розповідати про інші небезпечні фактори. Головною умовою безпеки дітей є попередження батьками ситуацій, що можуть загрожувати життю і здоров’ю дітей, правильне надання допомоги при нещасних випадках, що сталися.

Обережно: тепловий і сонячний удар!

    Причина ударів – перегрівання організму, довге знаходження дитини на сонці без головного убору.

    Ознаки: слабкість, запаморочення, головний біль, інколи –  рвота, розлад кишечника, втрата свідомості.

    Необхідно: перенести дитину в тінь, змочити голову і грудь холодною водою, положити на перенісся холодний компрес, трохи підняти голову. Давати дитині багато пити трохи підсоленої води. Можна помістити дитину в ванну з прохолодною водою або загорнути в холодне вологе простирадло.

Природа і діти

    Учіться самі і вчіть дитину бачити прекрасне в усьому, що її оточує. Знайомте дитину з красою природи, назвами квітів, комах. Шукайте разом із дитиною в Інтернеті цікаві  факти  про них. Дитина має знати, що Інтернет, перш за все – це джерело корисної інформації.  У ході прогулянки або по її завершенні відтворіть разом схему маршруту з казковими елементами: позначте зупинки, на кожній з яких звучали цікаві розповіді, проводились спостереження, відбувалися зустрічі з рослинами і тваринами, влаштовувалися сюрпризні моменти. Проявіть фантазію і тоді у вас будуть станція Берегова, царство Лісовика і Русалки, Царівни-Жаби, заплава Водяної лілії тощо.

    Утримуйтесь від збирання квітів, гілок, ловлення  комах (метеликів). Краще колекціонуйте хороші і благородні вчинки, яскраві враження, приємні емоції від навколишньої краси. Не обминайте об’єкти, стан яких потребує вашої допомоги. Звичайно, це вимагатиме певних зусиль і зайвого часу, але коли з вашою допомогою оживе  природа, відбудеться й своєрідне очищення душі. Дитині ж така робота дасть поштовх духовного розвитку, бо побачить вона результат своїх зусиль.

Закріпити побачене, вивчене допоможуть фотознімки, а також малюнки дітей. Поєднуйте пізнавальну, естетичну і виховну сторони прогулянок із  дозованими фізичними навантаженнями, з формуванням характеру дитини. Намагайтеся, щоб кожна подорож у природу, незалежно від її тривалості, ставала справжнім святом і для малих, і для дорослих.