Щеплення вбережуть від кору

        Кір – дуже заразне і небезпечне захворювання, яке може спричинити інвалідність або навіть смерть. У вагітних жінок, не щеплених від кору, він може спровокувати передчасні пологи чи призвести до народження дитини з малою вагою.

       Специфічного лікування від кору не існує. Спалахи кору виникають  через недостатній рівень охоплення щепленнями (при плані 95-100% для виникнення колективного імунітету, виконання досягає 85%). Надійний захист від цієї хвороби – вакцинація. Дві дози — у віці 1 рік та у 6 років — забезпечують надійний захист.

       Враховуючи низький рівень охоплення щепленнями дитячого населення, порушення термінів вакцинації, масову міграцію населення у зв’язку з війною,  наступний спалах кору за прогнозом очікується у 2023-2024 роках. Останній спалах в Україні відбувся  у 2017–2019 роках. У м. Сміла у 2019 році зареєстровано 27 випадків, проти 7 у 2018 році.

        Зараз, коли батьки роблять усе, щоб  захистити дітей від очевидних загроз війни, важливо також подбати і про те, щоби вберегтися від невидимого ворога – інфекційних захворювань.

        Закликаємо батьків бути відповідальними, перевірити вакцинальний статус своїх дітей і надолужити пропущені щеплення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *